Най-престижната награда за кино Оскар е учредена през 1929 г. и не

...
Най-престижната награда за кино Оскар е учредена през 1929 г. и не
Коментари Харесай

Падания, кражби и селфита: най-известните куриози на Оскарите

Най-престижната награда за кино Оскар е учредена през 1929 година и не е изненадващо, че през това време са събрани доста забавни обстоятелства и любопитни случки от това събитие. Тази година церемонията по връчването на Оскарите ще се състои на 10 март.

И някой ще гледа церемонията, с цел да разбере кой филм ще бъде разгласен за най-хубав, някой - с цел да се възхищава на първокласните тоалети, а някой ще замръзне пред екрана в очакване на нещо, което надвишава сюжета. Това се случва на Оскарите по-често, в сравнение с си мислите. Фокус събра най-смешните странности от церемонията.

Между другото, церемонията беше отлагана три пъти преди ковид. През 1938 година - заради наводнения в Лос Анджелис. През 1968 година - след убийството на Мартин Лутър Кинг, и през 1981 година - след покушението против президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън.

Първа гала

Първата гала по връчване на премиите на Академията за кино изкуство и просвета се състоя на 16 май 1929 г. Това няма да бъде наречено Оскар до 1940 г. И тази първа гала беше много занимателна. Нямаше червен килим, нямаше тълпи от папараци. Нямаше терзание кой ще завоюва премията, тъй като резултатите бяха оповестени през февруари и оповестени в бюлетина на Академията. Първата статуетка (която към момента не е получила прозвището " Оскар " ) към този момент е връчена на артиста Емил Янингс, който се снима с нея преди да се върне в Германия. Цялото разпределяне на премиите лиши 15 минути.

На идната година Академията не отпечатва имената на спечелилите в бюлетина, само че дава листата на вестниците авансово, с цел да може да бъде оповестен незабавно след награждаването. Това предписание се съблюдава до 1940 година, когато „ Лос Анджелис Таймс “ не побърза и разгласява имената на спечелилите във вечерното издание, даже преди церемонията. След този скандал Академията вкара правилото за запечатан плик и забули церемонията в загадка.

Мистериозен чужд

Актрисата Алис Брейди печели " Оскар " за най-хубава актриса в поддържаща роля за ролята си в " В остарялото Чикаго " през 1938 г. Но вместо Алиса на сцената излезе чужд мъж. Той сподели, че съставлява актрисата и тя го инструктирала да вземе статуетката. В резултат на това самоличността на мъжа остана в загадка и никой повече не видя Оскара. Останалата без премия Алиса бе наградена с още една статуетка от киноакадемици.

Гол посетител

Продуцентът Майкъл Филипс се готвел да показа номинираните за най-хубав филм през 1974 година, а Елизабет Тейлър трябвало да разгласи спечелилия. Но изцяло голият Робърт Опел изтичал на сцената, посочил жест, символизиращ мира, и липсващ зад кулисите. Тейлър останала безмълвна, тъй че нейният съ-водещ Дейвид Нивън споделил: „ Няма ли да е смешно, в случай че единственият път в живота на този мъж, когато се смее на смешка, е когато си смъкна панталоните и разкрие минусите си? “

Оказа се, че фотографът и художник Робърт Опел постоянно се появява гол на обществени места, протестирайки против възбраната за нудистки плажове. През 1979 година той е погубен в личната си изложба.

Падането на Дженифър Лорънс направи роклята й доста скъпа

Когато Дженифър Лорънс се втурна към сцената през 2013 година, с цел да одобри своя Оскар за ролята си в My Boyfriend Is Psycho, тя се спъна и падна в първокласната си бледорозова рокля на Christian Dior. Беше смешно, само че нервни артисти и режисьори постоянно падат на червени килими и на церемонии. Например Рами Малек падна през 2019 година, а актрисите постоянно се спъват, когато някой настъпи подгъва на вечерните им рокли.

Най-смешното е, че занимателната преживелица направи роклята на Лорънс емблематична. И цената й се усили до 4 милиона $.

Селфи на суперзвезда

През 2014 година водеща на церемонията стана американската телевизионна водеща Елън Дедженеръс. Тя се майтапеше, изявяваше се като положителната магьосница Глинда от страната на Оз, поръчваше пица за звездните посетители, до момента в който чакаха края на церемонията, и ястия от готвача Волфганг Пък, събираше пари от актьорите за доставка. И направи най-звездното селфи в историята на премията. В него участваха самата Елън, Мерил Стрийп, Джулия Робъртс, Брад Пит, Брадли Купър, Дженифър Лорънс, Анджелина Джоли, Кевин Спейси, Чанинг Тейтъм, Джаред Лето и Лупита Нионго. Само за няколко часа фотографията получи повече от два милиона ретуита и влезе в историята на филмовите награди.

А шегата: „ Само Брадли Купър има по-дълга ръка “ събра доста лайкове.

Бъг " La La Land ".

Може би най-големият позор на церемонията беше случаят от 2017 г. Фей Дънауей и Уорън Бийти, изиграли Бони и Клайд преди половин век, оповестиха за победител кино лентата " La La Land ". Актьорите и основателите на кино лентата съумяха да се качат на сцената. Те съумяха да получат статуетки и даже да изнесат благодарствена тирада, когато се оказа, че е спечелила драмата „ Лунна светлина “.

Оказа се, че на Уорън Бийти е даден неверен плик, в който е оповестена премията за най-хубава актриса. Екипът на Moonlight несъмнено получи своите статуетки, само че моментът беше провален.

Много странни благодарствени речи

Правилото на церемонията е благодарствената тирада да продължава не повече от 45 секунди. Ако спечелилият не помни часа, той бива преустановяван от оркестъра. Правилото беше въведено след 2002 година, когато церемонията продължи съвсем пет часа с приказливи спечелили.

Между другото, най-мълчаливите бяха Уилям Холдън и Алфред Хичкок. След като получиха фигурките, те се ограничиха с малко „ благодаря “.

Но Куба Гудинг-младши сподели на публиката 14 пъти, че я обича, а Роберто Бенини беше толкоз благополучен, че излезе на сцената на облегалките на столовете си и по-късно, превъзбуден, изнесе доста странна тирада, като сподели, че той би желал да бъде „ богът Юпитер, да отвлича всички присъстващи и да прави обич с тях “.

Забраваните Леонардо ди Каприо и Мерил Стрийп

Фактът, че Леонардо ди Каприо е номиниран пет пъти за " Оскар " за филми като " Какво яде Гилбърт Грейп ", " Авиаторът ", " Кървав елмаз " и " Вълкът от Уолстрийт ", само че по този начин и не получи статуетка, към този момент може да се смята за любопитен. Наградата, която получи през 2016 година за „ The Revenant “, се смята за премия от вежливост от почитателите на артиста. В резултат на това Лео не помни своя Оскар в ресторанта след празненството след премиите. Някой от ресторанта му върнал фигурката след купона.

Мерил Стрийп беше толкоз разчувствана, когато завоюва първия си Оскар за Крамър против Крамър, че не помни статуетката в тоалетната. Колегите на Стрийп към момента помнят тази занимателна преживелица. Тя печели Оскар още два пъти, само че в никакъв случай повече не губи премията.

Блед " червен " килим

Юбилейните, 95-и Оскари, които се състояха през 2023 година, бяха много скучни и предвидими. Нямаше шумни кавги и произшествия. Но главното любознание беше решението да се промени цвета на аления килим. За първи път от 62 години не беше патентованият колорит на Academy Red, а шампанско. Лиза Лав, креативен съветник на аления килим на Оскарите, разгласи революционното решение прекомерно късно. Тоалетите на звезди нормално се приготвят авансово, а светлите тоалети са известни, само че изглеждаха безусловно ужасни на фона на пътеката и стените в цвят шампанско.

Най-зрелищните дами в Холивуд просто се сляха с пейзажа. И всички таблоиди писаха за този неуспех. Освен това всички боклуци се виждаха върху светлия килим.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР